Over mij

Ik ben geboren en getogen in Friesland en als kind al nieuwsgierig hoe dingen in elkaar zaten. Na enige observatie en onderzoek wilde ik er dan zelf mee aan de slag om er iets van mezelf aan toe te voegen. Dit maakte dat ik mijn eerste poppenkleertjes met de hand maakte.
Daarna zat ik met mijn moeder achter de naaimachine, en samen met mijn vader onder de motorkap kijken als hij met zijn auto bezig was. Ook was, en ben ik een tuinierster: zelf zaaien en kijken wat er op kwam en later experimenteren met bloem, kleur en bladvorm.
Mede doordat mijn oma kleding maakte in opdracht koos ik voor de opleiding Kostuumnaaien en Couture in Leeuwarden. Het creatief vormgeven sprak mij toen al aan.
In de jaren daarna verdiepte ik mij steeds meer in het toepassen van andere materialen maar wilde ook anders omgaan met de verschillende opdrachten die ik kreeg tijdens mijn studie. Geen briefpapier maken waarin de brief in de envelop gaat maar de brief gaat door de envelop zodat het meer een op zichzelf staand object werd. Het vormgeven aan verschillende opdrachten maar ook het meewerken aan toneelkleding maakte dat ik mij in 2000 aanmeldde bij het Kunstenaarscollectief ‘het Wervelrad’ te Soest.
 
Voor mij is bezig zijn met vormgeving en kunst een dagelijkse bezigheid. Het opdoen van inspirerende ideeën gebeurt tijdens een wandeling in de natuur: het meenemen van takken, een weerspiegeling in het water, in communicatie met anderen, observaties en indrukken van het dagelijks leven die mij bijblijven.
Het omzetten van een idee naar vormgeving is voor mij een experimentele zoektocht. Het verzamelen van materiaal, het toepassen en het verwerken ervan is een fase waar ik graag de tijd voor neem. Wat wil ik met ‘het beeld’ zeggen? Moet mijn optiek duidelijk uit het object blijken of wil ik vooral de ander uitnodigen om te komen kijken en ervaren. Het zoeken en het toepassen van de verschillende materialen die het object versterken, is voor mij een ontdekkingstocht. Vol fijne maar ook minder leuke ervaringen.
De afgelopen jaren heb ik gewerkt met verschillende materialen zoals pvcbuis, schuimrubber, textiel en textielverharder, metaal, takken, zelf-hardende klei, Pu schuim, vormschuim, vilt en giethars. Het combineren van deze verscheidenheid aan materialen heeft geleid tot objecten die verwonderen maar ook de ander uitnodigen om dichterbij te komen. Deze ‘dialoog’ wil ik graag bewerkstelligen.

Diverse activiteiten:

  • Ontwerpen en vervaardigen van toneelkleding voor de Meldij te Drachten
  • Groepsexposities: lid van het Kunstenaarscollectief ‘het Wervelrad’ te Soest
  • Project: Leonardo DaVinci etaleert te Ermelo
  • Kunst- Slingerroute en kunstroute ‘Glimlach van een kind’ van het Colombinehuis te Biddinghuizen